Čerstvé koření

Čerstvé koření

Čerstvý originál je mnohdy lepší

Většinu koření známe v sušené podobě. Čerstvý originál je však mnohdy lepší (výraznější, svěžejší), či chuťově odlišný a má tedy své místo ve Vaší kuchyni.

Dovážíme proto zajímavé druhy čerstvého koření, zejména z Asie a Jižní Ameriky. Do řetězců je dodáváme volně ložené nebo balené do praktických uzavíratelných krabiček, které usnadňují případné skladování.

Přinášíme i tipy, jak jednotlivé druhy používat a do jakých pokrmů se nejlépe hodí.

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Řadit podle: českého / latinského názvu

  • Bobkový list – vavřín vznešený

    Bobkový list – vavřín vznešený (Laurus nobilis)

    Bobkový list jsou listy vavřínu vznešeného, stálezeleného stromu dorůstajícího asi 7m. Jeho větve jsou oblé, v mládí jsou tmavě purpurově hnědé, starší výhony šednou. Listy jsou tuhé, kožovité, … více

  • Citronová tráva

    Citronová tráva(Cymbopogon citratus)

    Listy této robustní, až 1 metr vysoké traviny mají příjemnou citronovou vůni a chuť. Ke kulinářským účelům se listy (bez horních částí) používají odřezány v malých, těsně semknutých trsech, které … více

  • Galgán

    Galgán(Alpinia galanga)

    Chuťově se galgán podobá zázvoru, je však aromatičtější a méně peprný. Barva oddenků galgánu je žlutošedá, z oddenku vyrůstají růžově až červeně zbarvené tužší postranní výhonky. Oproti zázvoru je … více

  • Kurkuma

    Kurkuma(Curcuma longa)

    Kurkuma je aromatická bylina příbuzná zázvoru, z níž se využívá drobný, cca 1 cm silný oddenek, nesprávně nazývaný kořen. Kurkuma má pronikavou vůni a poměrně ostrou chuť. Oddenek má tmavě červenou … více

  • Limetové listy

    Limetové listy(Citrus hystrix)

    Ve skutečnosti se nejedná o listy limety, ale rostliny z podrodu citrusovníku jménem Kaffir. Vůně listů kaffir lime je nezaměnitelná, silně citrusová, avšak se zajímavým nasládlým podtextem. Vůně … více

  • Pepř zelený čerstvý

    Pepř zelený čerstvý(Piper nigrum)

    U tohoto druhu pepře jsou zrnka pepřovníku černého sklízena nedozrálá a dále se již neupravují. Chuť a vůně čerstvého zeleného pepře je jemnější a přirozenější než u jiných sušených či jinak … více

  • Skořice celá

    Skořice celá(Cinnamomum verum)

    Skořice se vyrábí z kůry skořicovníku pravého. Jedná se o vysoce aromatické koření, chutná jemně, nasládle, ale současně i pikantně až hořce.Čím je barva skořice světlejší, tím je koření kvalitnější. … více

  • Svařené víno MIX, 70g

    Svařené víno MIX, 70g

    Směs koření a ovoce na přípravu svařeného vína. Složení: skořice celá, třtinový cukr, kumquat a badyán. … více

  • Vanilkový lusk

    Vanilkový lusk(Vanilla planifolia)

    Ačkoliv je správný název vanilková tobolka, používá se častěji vanilkový lusk. Lusky vanilky mají černou či hnědočernou barvu, bývají 10–20 cm dlouhé a velmi tenké, jemně svraštělé, s mírně … více

  • Zázvor

    Zázvor(Zingiber officinale)

    Ze zázvoru pravého se využívá pouze oddenek, často nesprávně nazýván zázvorový kořen. Jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, mírně ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství může být … více

  • Ženšen pravý

    Ženšen pravý(Panax ginseng)

    Ženšen je až 60cm vysoká bylina s dlanitě složenými dlouze řapíkatými listy. Listy jsou klínovitého tvaru, jejich okraje jsou zubaté, na vrchní straně lysé a na rubu porostlé chloupky. Z drobných … více