Mango
Mango

další názvy

  • mangue

Charakteristika:

Mango je nejpěstovanějším ovocem na světě a příznivci mu přezdívají králem ovoce či ovoce bohů. Má oválný až ledvinovitý nebo srdcovitý tvar a je zbarvené od zelené, přeš žlutou, oranžovou, červenou až po temně fialové odstíny. Plody lahodné thajské odrůdy nam dok mai se vždy zbarvují do sytě žluté. Uprostřed plodu je ploché, oválné a nejedlé semeno obalené tvrdými vlákny. Plody manga většinou měří mezi 10 a 15 cm. Jejich velikost je závislá na odrůdě a podmínkách pěstování. Největší plody mohou vážit až 2 kg. Dužina zralého manga má sytě žlutou až žlutooranžovou barvu, je velice šťavnatá a směrem ke středu vláknitá. Chuť a vůně tohoto ovoce lehce připomíná broskev, ovšem s osobitým kořeněným aroma a vláknitou konzistencí. Mango Nam Dok Mai je ještě o něco sladší, aromatičtější, není vláknité a mluví se o něm jako o nejlahodnějším ovoci.
Mango dozrává při pokojové teplotě. Zralé mango je měkké, na povrchu pružné a velmi citlivé na otlaky.

Využití:

Mango se nejlépe konzumuje podélným rozkrojením a odstraněním velké pecky. Dužina se z rozkrojeného plodu vybere lžičkou nebo se plod oloupe a následně pokrájí na plátky či kostičky. Vynikající je čerstvé, vychlazené, samotné nebo v ovocných i zeleninových salátech. Žlutá odrůda Nam Dok Mai je výborná v dezertech v kombinaci s kokosovým mlékem či krémem. Značné oblibě se mango těší u milovníků koktejlů a tzv. smoothies, kdy je ovoce rozmixováno samotné nebo s přidáním ledové tříště, mraženého ovoce, medu či jogurtu. Používá se jako častá přísada čatní, jako příloha ke slaným a masitým pokrmům a do omáček. Chutné je i v kombinaci se sýrem typu camembertu. Vyrábí se z něj zmrzliny, džusy, sušené mango se přidává do cereálií a pečených dezertů nebo do indických masových směsí s rýží a kari.


Můžete vyzkoušet

Mangové lassí

Ingredience:
2 kelímky jogurtu
500 ml plnotučného mléka
2 větší zralá manga
2–3 lžíce cukru nebo medu, dle chuti
špetka kardamonu
lístky máty

Příprava: Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a kardamon a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic a ozdobíme plátkem manga a čerstvou mátou.

Další tipy:

• Mango s kokosovým krémem ochuceným citronovou travou
• Mangový sorbet
• Salát z čerstvého manga, liči a mladého kokosu
• Mangová omáčka k masu a dezertům
• Kuře v mangové omáčce s čerstvým chilli a limetovými listy
• Indické kuře s curry a mangem
• Čatní – rozvařené mango s příměsí zeleniny a koření, případně ze směsi ještě nezralých plodů manga a zelených čili papriček
• Steaky z tuňáka s mangovou omáčkou
• Grilovaná vepřová kotleta s mangem a citronovou šťávou
• Salát ze zeleného manga, krevet, jarní cibulky s limetovo-koriandrovým dresinkem

Původ, tipy a zajímavosti:

Mango obsahuje vitamin A, C, betakaroten, draslík a vlákninu. Původem je toto ovoce z Barmy a Indie, dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech. Odrůda nam dok mai je jedním z kultivarů pěstovaných v Thajsku.