titbit blog

  • Léto s estragonem

    Léto s estragonem

    04.08.2017

    Estragon, latinsky Artemisia dracunculus, se už od Starověku používal jako lék proti hadímu uštknutí nebo jako protilék jedům. Oblíbený a hojně využívaný je hlavně ve francouzské kuchyni.  Je součástí třeba Dijonské hořčice nebo omáčky Béarnaise.
  • Koriandr v gastronomii

    Koriandr v gastronomii

    01.06.2017

    Koriandr je bylinka, která je u nás stále celkem opomíjená a zatím nemá takové rozšíření jako třeba petržel, kopr nebo fenykl. Znát ho můžete hlavně z asijské nebo mexické kuchyně, kde je hojně využíván. Stopy po koriandru byly nalezeny v izraelských jeskyních a jejich stáří se datuje do doby 6 tis. př.n.l. Zajímavé je, že někdy se mu také přezdívá čínská petržel.
  • Bylinkový detox

    Bylinkový detox

    27.04.2017

    Naše tělo se přirozeně neustále pročišťuje, každý den nehledě na roční období. Nicméně s příchodem jara nás může přepadnout únava. Nedostatek vitamínů, slunce a pohybu obecně, kterým v zimních měsících trpíme, může naše tělo oslabit. Projevy bývají různé, od malátnosti a nedostatku energie, po melancholii či zhoršení zdraví. Naše tělo potřebuje doplnit vitamíny a povzbudit imunitní systém, který pracoval na plné obrátky. Bylinky jsou skvělé, pokud chcete omezit sůl, a přitom dodat jídlu chuť. Na jaře jsou navíc plné síly a zdraví prospěšných látek, které vašemu tělu po zimě prospějí. Některé druhy, jako třeba mladá kopřiva nebo medvědí česnek, jsou dostupné výhradně v tomto období. Tak toho využijte, dokud jsou.
  • Topinambur

    Topinambur

    31.03.2017

    Možná už jste někde zaslechli výraz židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Jedná se o jednu rostlinu, konkrétněji slunečnici topinambur. Tato nenáročná rostlina z čeledi hvězdnicovitých pochází z oblasti Střední Ameriky a na naše území se dostala až se zámořskými objevy. V té době se této květině říkalo Girasole, italsky slunečnice. Tento název se postupně zkomolil do jeruzalémského artyčoku. A artyčok, protože topinambur svou chutí připomínal právě artyčok, což je rostlina ze stejné čeledi.
  • Řepa

    Řepa

    10.03.2017

    Řepa patří neodmyslitelně k podzimu. V kuchyni ji však většina lidí moc nepoužívá, což je obrovská škoda. Nejenže je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny, ale dá se i poměrně všestranně využít. Když se řekne řepa, jako první se vám nejspíš vybaví řepa červená, ale vizuálně daleko zajímavější je například řepa chioggia nebo řepa žlutá. A nutriční hodnoty mají stejně bohaté jako řepa červená.
  • Maniok

    Maniok

    02.03.2017

    Maniok nebo také cassava je tropická kulturní rostlina původem z Jižní Ameriky. Dnes se nejvíc pěstuje v Nigérii a Brazílii. Odhaduje se, že je hlavním zdrojem sacharidů až pro 500 milionů lidí po celém světě. Ročně se pak sklidí až na 165 milionů tun hlíz. Výhodou je, že se bez větších problémů dá pěstovat i v oblastech, které trpí nedostatkem srážek a kde půda není příliš bohatá na živiny.
  • Mango – celebrita mezi ovocem

    Mango – celebrita mezi ovocem

    23.02.2017

    Šťavnaté, sladce navinulé a voňavé. Prostě dokonalé mango. Kdo by ho takhle nemiloval? Toto ovoce, původem z Indie, je často nazýváno ovocem bohů. Do Evropy jej přivezli v 16. století Portugalci a dnes patří mezi nejpěstovanější ovoce na světě.
  • Kapusta

    Kapusta

    16.02.2017

    Kapustu si většina z nás spojí se školní jídelnou a něčím neidentifikovatelným na talíři. My vás ale přesvědčíme, že to jde i jinak. Protože kapusta je velmi zdravá zelenina, která nejen skvěle chutná, třeba v čerstvém salátu, ale také je plná vitamínů a antioxidantů.
  • Titbit a DD Pyšely

    Titbit a DD Pyšely

    06.02.2017

    Jako už předchozí roky, i tento rok jsme si na výrobu PFek sehnali pomoc u dětí. V roce 2012 jsme poprvé oslovili dětský domov Pyšely, kam jsme dětem přivezli k Mikuláši výběr exotického ovoce. Byly nadšené a paní vychovatelky měly skvělý nápad, že by děti mohly namalovat obrázky, které nám na oplátku pošlou.
  • Kaki

    Kaki

    24.01.2017

    Kaki je plodem listnatého stromu, který se jmenuje Tomel japonský. V současnosti se pěstuje hlavně v subtropickém pásu po celém světě. V Evropě patří mezi největší pěstitele Španělsko, hlavně oblast Valencie. Kaki neboli persimon se často také označuje jako „pokrm bohů“.

  • Abyste si v zimě užili exotiku, nemusíte jet nutně na drahou dovolenou

    Abyste si v zimě užili exotiku, nemusíte jet nutně na drahou dovolenou

    28.12.2016

    Abyste si v zimě užili exotiku, nemusíte jet nutně na drahou dovolenou. Zkuste exotické ovoce – třeba papáju, pitahayu, mladý kokos nebo datle Medjool.
  • Nenechte se strhnout podzimním splínem. Tato potravina vám jej pomůže překonat.

    Nenechte se strhnout podzimním splínem. Tato potravina vám jej pomůže překonat.

    11.11.2016

    Sychravé počasí, kratší dny a nálada pod psa. I tak může vypadat podzim, a to pak na sebe splín a špatná nálada nenechají dlouho čekat. Existují však potraviny, které svým složením pomáhají zlepšovat náladu a psychickou pohodu. Mezi takové patří i kaštany.
  • Švestky

    Švestky

    27.10.2016

    Sezona švestek začíná zhruba koncem srpna, kdy dozrávají, ale smlsnout si na nich můžete i v průběhu podzimu. Nejen, že skvěle chutnají samy o sobě, ale švestky přímo volají po tom, abyste je přidali do knedlíků nebo z nich upekli koláč. A ještě ke všemu jsou velmi zdraví prospěšné. Pocházejí z Předního Východu a už v antice byly využívány jako léčivý prostředek. Hlavně na podporu zažívání.
  • Trochu nevyzpytatelné chilli

    Trochu nevyzpytatelné chilli

    13.10.2016

    Taky se vám to už stalo, koupili jste si chilli a přirozeně očekávali, že bude pálit, ale ono nic? Asi vás to zaskočilo, ale u některých odrůd chilli je to celkem běžné. Dokonce pálivost papriček ze stejné rostliny se může dost lišit. Mezi druhy, které se potýkají s tímto problémem, patří hlavně oblíbené papričky cayenne, padrone nebo jalapenos.
  • Salát s pečenou řepou a ovčím sýrem dostal národní označení kvality KLASA

    Salát s pečenou řepou a ovčím sýrem dostal národní označení kvality KLASA

    06.10.2016

    Máme KLASU!! Náš produkt Pečená řepa s ovčím sýrem dostal na českobudějovické výstavě Země živitelka českou národní značku kvality KLASA. Výstava Země živitelka je zaměřena na zemědělství a potravinářskou produkci. Výstava je doprovázena odbornými přednáškami a účastní se jí nejvyšší představitelé České republiky. Akce se zúčastnil i prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka.
  • Fuji jablko

    Fuji jablko

    04.10.2016

    Že vám zní název tohoto jablka japonsky? To není vůbec náhoda, jablka Fuji byla poprvé vypěstována v roce 1939 právě v Japonsku. Pocházejí z města Fujisaki, které se nachází na největším ostrově Honšú. Vznikla křížením odrůd Red Delicious a Virginia Ralls Genet. V Japonsku patří toto jablko mezi nejoblíbenější a v Česku si také začíná získávat svou popularitu.
  • Opuncie neboli kaktusový fík

    Opuncie neboli kaktusový fík

    27.09.2016

    Chodíte po obchodě a říkáte si, co je to za zvláštní ovoce? Malé, oválné, zbarvené do žluto-červena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktuse. Přesněji na Opuncii mexické. Původ je tedy také jasný, poprvé se opuncie objevila v Mexiku. Co vás ale možná překvapí je fakt, že se cíleně začala pěstovat už před více jak 8000 lety a existuje víc než 200 různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se  pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.
  • Lišky

    Lišky

    09.09.2016

    Liška obecná je krásná žlutá houba s vůní, co připomíná meruňky. Navíc, je nezaměnitelná s jakoukoliv jedovatou houbou, což ocení houbaři, kteří se je vydají hledat do lesa. Lišky se vyskytují v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji v kyselejší půdě a na místech, kde je dobrá kvalita ovzduší a dostatek srážek, které přímo vyžadují. Hledat je můžete od května až do listopadu a připravit si z nich třeba míchaná vajíčka, omáčku nebo přílohu k masu či rybám.
  • Domácí ovocné pleťové masky

    Domácí ovocné pleťové masky

    01.09.2016

    Především v období, kdy se hodně potíme, nebývá naše pleť v nejlepší kondici. Pleťová maska je odměna, kterou můžete své pleti dopřát a znovu ji tak osvěžit. Během pár minut ji tak dodáte potřebné vitamíny, které ji vyživí a zároveň zvláční a vyčistí. Ideální je masku aplikovat jednou až dvakrát týdně. Při smývaní nezapomeňte dát do umyvadla sítko, aby vám zbytky ovoce neucpaly odpad.
  • Detoxikační voda

    Detoxikační voda

    25.08.2016

    Ať už si detoxikační vodu připravíte s cílem shodit nějaké to kilo, pročistit se nebo jen hledáte alternativu k ochuceným nápojům, určitě nebudete litovat. Voda obohacená o ovoce a aromatické bylinky je také zaručeným osvěžením v horkých letních dnech. Navíc, příprava trvá jen pár minut. My jsme pro vás připravili tři skvělé recepty. Pokud máte chuť na něco sytějšího, můžete přidat chia semínka.
  • Kousek Provence u vás doma

    Kousek Provence u vás doma

    18.08.2016

    Fialové kvítky levandule asi každému evokují voňavá pole v Provence. Každoročně právě tato květina přiláká velké množství turistů z celého světa právě na jih Francie, kde má její pěstování  dlouholetou tradici. Vy si kousek té provensálské pohody můžete vykouzlit i u vás doma třeba s našimi recepty na chia puding s levandulí nebo levandulovou limonádou.
  • Ovoce, které musíte toto léto určitě zkusit

    Ovoce, které musíte toto léto určitě zkusit

    11.08.2016

    Prázdniny jsou v plném proudu a vy si lámete hlavu nad tím, jestli si je užíváte naplno, jak jste si to tento rok slíbili? Pokud jste ještě nebyli na dovolené, nebo jste se právě vrátili, ale chcete si ji prodloužit, určitě zkuste exotické ovoce. Můžete tak ozvláštnit grilování s rodinou a přáteli, nebo si jednoduše udělat dovolenou po práci a vybrat si vaše nové oblíbené ovoce z dalekých krajů bez kontrol na letišti.
  • Datle Medjool

    Datle Medjool

    02.08.2016

    Datle jsou původem z Blízkého východu a z oblasti severní Afriky. Právě v těchto regionech jsou denně využívány, ať už v čerstvé nebo sušené podobě. Odrůda Medjool je zvláště oblíbená pro své velké plody, které jsou sladší. Nutričně jsou datle velmi hodnotné, proto jsou hojně využívány i v raw kuchyni.
  • Zdravý start dne

    Zdravý start dne

    20.07.2016

    To, že je snídaně důležitou součástí dne, je věta, kterou často slýcháme od babiček či maminek. Občas se může jevit, že poučky vyřčené z úst těchto dam jsou spíše ztělesněním láskyplných obav než vědeckého zkoumání, ale v tomto případě platí oboje.
  • Není kokos jako kokos

    Není kokos jako kokos

    07.07.2016

    S nástupem teplého počasí se mnozí z nás začínají zajímat o to, čím ozvláštnit pitný režim. Ne všichni mají rádi sladké džusy mnohdy plné cukru a dalších přídatných látek a čistá voda - jakkoli kvalitní - se člověku může dost rychle „přepít“. Kokosová voda je vítaným zpestřením, které nejen skvěle hydratuje a vyživuje tělo, ale navíc má úžasnou chuť.
  • Kdopak by se quinoy bál

    Kdopak by se quinoy bál

    13.06.2016

    Quinoa může na první pohled působit lehce nepřátelsky. Ale nenechte se jejím krkolomným jménem plným samohlásek odradit, byla by to velká škoda. Na jejím názvu si naštěstí moc dlouho jazyk lámat nebudete, to vám můžeme slíbit, a zůstane vám „jen“ čistá radost z nově objevené superpotraviny bohaté na bílkoviny a minerály.
  • Caesar salát: celebrita mezi saláty

    Caesar salát: celebrita mezi saláty

    30.05.2016

    Snad žádný salát není opředen tolika mýty jako Caesar. Každý se bije do prsou a říká, že jedině jeho receptura je ta pravá a jedinečná. A tak se můžeme setkat s různými variacemi, kde se vyskytuje třeba slanina, majonéza či vařená vajíčka. Kde se tedy skrývá pravda?

  • Duben ve znamení zelené

    Duben ve znamení zelené

    15.04.2016

    S příchodem jara se začíná vracet nejen úsměv do našich tváří (vyšší intenzita slunečního svitu je nesporným životabudičem), ale i barevnost a hravost do naší kuchyně. Velký podíl na tom mají i zelené bylinky, které jsou nezbytnou součástí výzbroje každého milovníka moderní, čerstvé a zdravé gastronomie.
  • Supersaláty jsou tady!

    Supersaláty jsou tady!

    29.01.2016

    Saláty se super potravinami jsou tady! Lehké, barevné a zdravé. Ale co to superpotraviny vlastně jsou a jak jsou lidskému tělu prospěšné? Přečtěte si více o našich novinkách, které jsou k dostání v hypermarketech Globus, prodejnách Delmart, vybraných obchodech řetězců Albert a Billa. Pokud budete zrovna na cestách, můžete si na našich supersalátech pochutnat ve vlacích Regiojet.
  • Jak se rodí salát

    Jak se rodí salát

    22.12.2015

    Letos jsme opět dostali dobrou zprávu od pořadatelů soutěže Česká chuťovka! :-) Máme další ocenění jednoho z našich salátů a tak i velkou radost.
  • Marocká batátová polévka Sofie Smith

    Marocká batátová polévka Sofie Smith

    25.09.2015

    Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu a jejich sezóna je v plném proudu. Zkuste z nich připravit jednoduchou marockou polévku podle šéfkuchařky Sofie Smith.
  • Superovoce pomohou nejen proti jarní únavě

    Superovoce pomohou nejen proti jarní únavě

    03.03.2015

    Po dlouhé a většinou pochmurné zimě naše tělo často bojuje jak s fyzickými, tak duševními příznaky únavy. Pokud se začátkem jara také snažíte načerpat novou energii a životní elán, může vám, kromě osvědčeného pohybu a posilování imunity, pomoci také upravení jídelníčku a jeho doplnění o takzvaná superovoce.
  • Zdravá svačinka nebo lehký a chutný oběd

    Zdravá svačinka nebo lehký a chutný oběd

    08.10.2014

    Zeleninové saláty vyrábíme z kvalitních a čerstvých surovin a vyznačují se hned několika přednostmi, které nebývají u konkurence běžné. Tou první jsou naše dresinky z čerstvých bylin, tou druhou pak u některých nevegetariánských salátů čerstvě pečené maso.
  • Je libo hra s ohněm?

    Je libo hra s ohněm?

    28.07.2014

    Máme pro vás nejen užitečné informace týkající se chilli papriček jako takových, ale také vám představíme populární pasty a omáčky a neopomeneme ani světové rekordy, které papričky po celém světě dosahují. Také vám prozradíme, co o chilli papričkách říkají někteří ze šéfkuchařů žijících v České republice.