Kousek Provence u vás doma

18.08.2016

Fialové kvítky levandule asi každému evokují voňavá pole v Provence. Každoročně právě tato květina přiláká velké množství turistů z celého světa právě na jih Francie, kde má její pěstování  dlouholetou tradici. Vy si kousek té provensálské pohody můžete vykouzlit i u vás doma třeba s našimi recepty na chia puding s levandulí nebo levandulovou limonádou.

Kousek Provence u vás doma

Původ levandule je ve Středozemí. Tato rostlinka s fialovými květy a šedozelenými stonky má až na 40 různých druhů, které se liší různou kvalitou přírodních olejů. Nejkvalitnější olej má levandule lékařská, která se pěstuje v nadmořské výšce mezi 800 – 1300 m. Levanduli širokolisté se daří v nižších nadmořských výškách a její olej není tak kvalitní.  Nejběžněji pěstovaným druhem je levandule prostřední, jež vznikla křížením těchto dvou druhů.

Levanduli používali jako léčivou bylinku už staří Řekové, ať už ve formě oleje do koupelí nebo jako koření do pokrmů. I dnes slouží květy levandule a vylisovaný olej z nich k výrobě kosmetických a farmaceutických produktů. Navíc je levandulová vůně účinná k odpuzování molů a jiných škůdců.

Levandule má blahodárný účinek na nervy. Pomáhá při nervovém vypětí, úzkosti, nespavosti i bolestech hlavy.  Levandule se skládá z více než 150 chemických látek, což z ní dělá oblíbenou rostlinku k aromaterapii. Sušená levandule se také plní do plátěných sáčků, které si můžete dát do skříně, kde vám provoní prádlo, nebo pod polštář pro dobré spaní. Olej z levandule pomůže i při hmyzím bodnutí.

Vaření s levandulí

Už jsme zmínili, že staří Řekové používali levanduli jako koření a za tímto účelem se používá dodnes. Navíc její složení pomáhá s trávením, takže vás už ani těžší oběd neskolí. Květy levandule můžete přidat do marinád třeba k jehněčímu nebo králičímu masu. Skvěle se také bude hodit k rybám.

Častěji se levandule používá při pečení. Levandulový cukr je skvělá změna, která ozvláštní každý dezert. Pár květů levandule (mohou být sušené nebo čerstvé) dejte do nádoby s cukrem a nechte je tam alespoň týden. V létě perfektně osvěží limonáda s květy levandule, nebo levandulová zmrzlina. Přidat ji můžete také do marmelád nebo kompotů.

Levandulový chia puding

Levandulový chia pudink

2 porce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce sušené levandule
  • 25g chia semínek
  • 15g ovesných vloček
  • 50g borůvek
  • Sirup na dochucení (javorový, datlový nebo agávový)

Mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pozor ať vám neuteče :-) Jakmile začne vařit, stáhněte jej z plotýnky a přidejte levanduli. Nechte ji tam, dokud mléko nevychladne.

Vychladlé mléko přeceďte a přidejte chia, vločky a sirup. Celou směs přelijte do vhodné nádoby a nechte přes noc v lednici.

Před podáváním naservírujte chia puding do sklenic a dozdobte sirupem, borůvkami a květy levandule.

Levandulový chia puding

Levandulová limonáda

  • 0,5l vody
  • 80g cukru krupice (dle chuti můžete přidat více či méně)
  • 3 lžíce levandule
  • 9 citronů
  • Led
  • Soda nebo studená kohoutková voda
Levandulová limonáda

Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu, poté přidejte cukr s levandulí a krátce (cca 5 minut) povařte na mírném plameni. Poté stáhněte z plotny a zakryté pokličkou nechte vychladnout.

Směs sceďte a nalijte do džbánu s ledem a citrónovou šťávou. Dolijte vychlazenou perlivou nebo kohoutkovou vodou. Dozdobit můžete plátky citronu a snítky levandule.TIP: K obzvláště osvěžujícímu zážitku můžete místo obyčejné vody použít i kokosovou vodu z mladého kokosu.