Zauzená kachní prsa, kaštanové rizoto s kroupami, kaštanový krém

20.11.2017

Kaštany jsou ideální surovinou pro podzimní pokrmy. „Výborné jsou v kombinaci se zvěřinou, do nádivek, k přípravě krémů, pyré, polévek anebo zastudena do salátů. Doporučuji nejprve udělat trochu karamelu a kaštany v něm před dalším použitím opéci. Uvolní se tím aroma a zesílí chuť,“ radí šéfkuchař Honza Horký.

Zauzená kachní prsa, kaštanové rizoto s kroupami, kaštanový krém

Ingredience:

(pro 4 osoby)

  • Kachní prsa, 600g
  • Kaštany loupané, 200g
  • Máslo, 100g
  • Smetana, 2dcl
  • Slanina, 50g
  • Šalotka, 50g
  • Cukr krystal, 50g
  • Sůl, olivový olej, bylinky

    Postup:
  • Kachní prsa ochutíme solí a opečeme pouze, až je kůže křupavá. Pak kachní prso dáme péci při 62°C na 30 minut.
  • Na oleji opečeme šalotku. Přidáme cukr, slaninu a necháme zkaramelizovat.
  • Pak přihodíme kaštany a lehce je opečeme.
  • Zalijeme smetanou a rozmixujeme na hladký krém.
  • Polovinu krému vlijeme do vařených krup a společně ještě vaříme cca 10 minut.
  • Přidáme máslo a vytvoříme hladké rizoto.
  • Pokrm doplníme bylinkami a podáváme.