Šest druhů exotického ovoce, které vám pomohou s lednovou detoxikací

05.01.2018

Také jste si i letos dali předsevzetí, že se budete lépe stravovat, a přemýšlíte, jak dlouho vám to vydrží? Jednoduchý způsob, jak tělu alespoň trochu pomoci, je obohatit stravu o čerstvé ovoce a zeleninu. Zde je šest netradičních druhů ovoce, které nejen ozvláštní váš jídelníček, ale zároveň vám pomohou s očistou těla.

Šest druhů exotického ovoce, které vám pomohou s lednovou detoxikací

Faktu, že máme jíst čerstvou zeleninu a ovoce, jsme si všichni dobře vědomi. Ale v praxi to nebývá tak jednoduché. Většinou vybíráme stejné potraviny, které jsme zvyklí konzumovat, a tak nás po určité době mohou snadno omrzet. Abychom vám ušetřili práci, vybrali jsme několik druhů zdravého exotického ovoce, které zpestří váš jídelníček. Nejenže příjemně ozvláštní vaši lednovou tabuli, ale také pomohou tělu vyrovnat se s následky vánočního hodování.

Longan

Malý bratr populárního liči obsahuje 80% denní doporučené dávky vitamínu C. Je tedy ideálním adeptem na novoroční podporu imunitního systému, který během vánočních svátků obvykle strádá. „Vitamín C plní v lidském organismu důležité úkoly, a to především tím, že stabilizuje imunitu a psychiku. Zároveň jej také pročistí a pomáhá mu s odstraněním škodlivých látek,“ vysvětluje nutriční specialistka Pavla Tomášková. Longan, někdy také nazývaný dračí oko, se používá jako přírodní antidepresivum, zejména díky obsahu vitamínů skupiny B, především niacinu. Snižuje stres i únavu organismu a má blahodárné účinky na lidské srdce, krev a pokožku. V čínské medicíně se jeho semínka používají pro zpomalení procesu šedivění vlasů.

 Mladý kokos

Mladý kokos

Voda obsažená v zeleném kokosovém ořechu je jednou z nejvýživnějších tekutin vůbec, a to především proto, že je nabitá elektrolyty (draslík, vápník, hořčík a sodík). „Zájem o zelený kokos u nás v minulém roce vzrostl, a proto jsme jej začali ve větší míře dovážet především ze Srí Lanky.  Doufáme, že se jeho obliba udrží i letos a bude tak k dostání v některých obchodních řetězcích,“ říká Vojtěch Havránek, majitel společnosti Titbit. Tekutina mladého kokosu udržuje buněčnou rovnováhu a má tak vliv na množství vody v těle i jeho pH. Právě vyvážená hodnota pH je velice důležitá, zvláště když se snažíme zbavit přebytečného tuku. Pokud nastane její pokles – zpravidla kvůli nevyváženému jídelníčku a nezdravému životnímu stylu – dostane se tělo do nerovnováhy a začne své kyselé buňky obalovat tukem. Řada odborníků má také za to, že právě kyselé prostředí je ideální pro vznik nejrůznějších nemocí. Zásadotvorná strava naopak podporuje přirozenou rovnováhu a obranyschopnost lidského těla.  Kromě elektrolytů obsahuje kokosová voda také vitamíny skupiny B, antioxidanty a enzymy nezbytné k dobrému trávení.

 Kiwano

Kiwano

Žlutooranžová zelenina, původem z Jižní Afriky, připomíná svým vzhledem ostnatou okurku a chutí se blíží kombinaci banánu a limety. Vzhledem k tomu, že z 80% obsahuje vodu, hodí se výborně k pročištění organismu a jeho hydrataci. Antioxidanty v něm obsažené pomáhají při boji s volnými radikály a chrání tak organismus před různými chorobami.  Obsažené minerály – především draslík a hořčík – zbavují organismus únavy a bolestí hlavy, které bývají po vánočním hodování běžné. Doplnění hořčíku je významné také ve stresových situacích, kdy jej tělo spotřebovává více, než v klidovém stavu.

 Tamarillo

Tamarillo

Ovoce, pocházející z peruánských And, známé také pod názvem rajčenka, má jen minimum kalorií, a proto se výborně hodí pro ty, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. Kromě minerálů a důležitých vitamínů skupiny B, je také zdrojem rozpustné vlákniny pektinu, která pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Konzumace tamarilla a látek v něm obsažených posiluje kosti, vlasy, mozek a paměť. Je zároveň užitečné při vysokém krevním tlaku. 

 Rambutan

Rambutan

Jeho název znamená v překladu z malajštiny „chlupatý“ a vychází ze vzhledu plodů. Díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje rambutan imunitu a pomáhá při detoxikaci organismu. Konzumace plodů je účinná při snižování krevního tlaku, rizika rakovinových onemocnění i léčbě střevních potíží. Je bohatý na železo a měď, jež jsou podstatné pro krvetvorbu a celkovou vitalitu organismu. „Měď mimo jiné také podporuje zdravý vývoj nervové soustavy i mozku a snižuje riziko řídnutí kostí – osteoporózy,“ doplňuje Tomášková. Fosfor obsažený v rambutanu pak pomáhá při očistě ledvin, pro kterou je právě začátek roku vhodným obdobím.

 Cherimoya

Cherimoya

Bývá považována za jeden z nejchutnějších druhů ovoce na světě a je typická vysokým obsahem esenciálních olejů. Ojedinělé je také vysoké procento látek typu acetogeninů, u nichž byly při vědeckých experimentech zjištěny silné protirakovinné účinky. „Toto ovoce, které patří mezi mé nejoblíbenější, vozíme na český trh především ze Španělska,“ poznamenává Havránek. Bohatá je i na třísloviny – taniny a flavonoidy. Tradičně se užívá k podpoře trávení, zklidnění žaludku, při nervovém vypětí a podráždění, depresích, horečce i na snižování vysokého krevního tlaku.