Malajská kokosová laksa s pak choi

12.02.2018

Laksa je malajská nudlová polévka. V Malajsii a Singapuru existuje mnoho verzí. Jsou dva hlavní druhy laksy; kokosová/curry a asam laksa (kyselá rybí polévka s nudlemi). Naše verze je snadná, vegetariánská, ideální jako rychlá večeře. Milovníci masa si samozřejmě mohou přidat kuřecí prsa nebo krevety.

Malajská kokosová laksa s pak choi

Laksa směs:

 Šalotka, 4 větší – asi 80 g

Dlouhé červené chill, 2 – bez semínek

Citrónová tráva, 2 – dolní část, vrchní si nechejte na polévku

Galangal, 15 g

Česnek, 3 velké stroužky

Zázvor,  15 g

Makadamiové ořech, 20 g

Drcená kurkum, 1 lžička

Drcený koriandr, 1 lžička

Sůl,  1 lžička

  • Nakrájejte všechny ingredience a poté společně s kořením rozmixujte, přidejte dle potřeby vodu, abyste vytvořili pastu.

 

Polévka:

 Rostlinný olej, 2 lžíce

Laksa pasta,  dle chuti

Zeleninový vývar nebo vod, 1 litr

Kokosové mléko, 400 ml

Palmový cukr, 1 lžička

Sůl/sójová/rybí omáčka, dle chuti

 

  • Ohřejte olej ve velkém hrnci. Za stálého míchání osmahněte na pár minut laksa směs  
  • Přidejte horní část kokosové trávy plus vývar a přiveďte k varu. Nechejte probublat na zhruba 5 minut a pak vmíchejte kokosové mléko
  • Znovu zahřejte, přidejte palmový cukr a dle chuti omáčky a odstavte

 

 Jak vytvořit laksu:

Pak choi, 3 nebo 4 očištěné

Nudle,  asi 400 g - vařené

Natvrdo uvařená vajíčka,  4 – rozkrájená napůl

Fazolové lusky,  pár hrstí

Čerstvá máta, malý svazek

Čerstvý koriand, malý svazek

Limeta, na ozdobu

Červené chilli, dle chuti

Chilli olej, dle chuti

Smažené šalotky, dle chuti      

  • Přiveďte polévku k varu, nechejte probublat a přidejte pak choi
  • Rozdělte nudle do misek
  • Pak choi servírujte na nudle a přelejte polévkou
  • Přidejte vejce, fazolové lusky a čerstvé bylinky. Ozdobte limetkou a podávejte.